Skip To The Main Content

‘Door deze klus, breng ik straks mijn meest doordachte stem ooit uit’

Michele Buis

Michèle Buis

Communicatie professional Universiteit Twente


Communicatie professional Michèle Buis zit momenteel op een wel heel actueel project. Voor de Universiteit Twente (UT) houdt ze zich sinds november bezig met lijsttrekkersdebatten. “Ik kwam hier in augustus terecht omdat er vervanging moest komen voor een collega die tijdelijk ergens anders werkte voor loopbaan oriëntatie. Zij had onder andere crisiscommunicatie in haar takenpakket en ik had bij mijn vorige baan bij LTO Noord veel ervaring opgedaan op dit gebied. Al snel merkte ik dat ik nog wat ruimte in mijn planning over had en gaf dat aan bij mijn manager. Toen zij mij vroeg of ik als projectcoördinator wilde werken bij de Lijsttrekkersdebatten was ik direct enthousiast.”

 

De Lijsttrekkersdebatten zijn in Twente al sinds 2004 een begrip. De debatten werden oorspronkelijk gehouden op de redactie van de lokale krant Tubantia. Dit jaar wilde de krant het grootser aanpakken. Niet alleen qua bezoekersaantallen maar ook in het concept en het onderzoek onder lezers. “Toen kwamen ze al snel bij de UT uit”, vertelt Michèlle. “Tubantia en de directeur marketing en communicatie van de UT zijn vorig jaar februari al begonnen met de voorbereidingen. Dankzij de warme contacten van Tubantia met politiek Den Haag, is het gelukt om twaalf lijsttrekkers hier naar toe te krijgen. Toch bleef het tot op het laatste moment spannend wie er zouden komen en wanneer. Zelfs toen de politici bevestigd hadden en hadden meegewerkt aan promotiefilms, kon er nog een verandering in het programma komen.”

 

“Toen ik met dit project begon heb ik eerst even goed gekeken naar mijn collega’s van de universiteit. Welke taken en verantwoordelijkheden horen bij een projectcoördinator bij het organiseren van evenementen? Vervolgens heb ik kennis gemaakt met de collega’s van Tubantia en gevraagd naar hun plannen. Tubantia was altijd leidend in dit verhaal en wij volgden. Zij hadden al een eerste opzet gemaakt voor de communicatie-uitvoering. Daar zijn wij op aangehaakt om een mooie aansluitende communicatielijn te bedenken.”

 

‘Door deze klus, breng ik straks mijn meest doordachte stem ooit uit’  

“De grootste uitdaging bij deze klus is om met zoveel mensen samen te werken. Je hebt met twee partijen te maken met iedere en eigen achtergrond en aanpak. Wanneer de debatten dichterbij kwamen, werd het aantal partijen waar ik mee samen moest samenwerken steeds groter. Van beveiliging tot catering en techniek. Wat ik het leukste vind aan deze klus is dat dit project heel dynamisch is. Je weet van te voren niet of alles volgens het draaiboek gaat en je moet flexibel zijn als het anders loopt. Zo kregen we een halve dag van te voren een opzegging zonder reden van DENK. En wat doe je dan? Beide directies kozen ervoor om niet alles af te blazen maar een goede vervanging te regelen, dat werd uiteindelijk Artikel 1.”

 

Ook vind ik het heel bijzonder om het gezicht achter de politicus te zien. Ik merk wel dat ik het steeds lastiger vind om te bepalen waar ik dit jaar zelf op ga stemmen. Ik hoor nu natuurlijk zoveel verhalen met een goede argumentatie, dat ik bij iedere spreker denk: jij hebt ook een goed punt. En dat gaat echt van VVD tot SP. Eén ding is zeker, ik breng dit jaar mijn meest doordachte stem ooit uit.”

 

 “Ik zit hier in ieder geval nog tot september. Na dit project ga ik een ander evenement bij de UT oppakken en ga ik me bezig houden met de communicatie van onderzoeksinstituten MIRA en MESA. Ik vind de universiteit een ontzettende boeiende plek waar ik nog veel voor wil doen. Aan de andere kant ben ik bij USG gaan werken omdat ik van afwisseling en dynamiek houd, zowel qua omgeving als in mijn vakgebied, en daarvoor wil ik graag voor verschillende organisaties werken. Het lijkt me bijvoorbeeld heel leuk om ooit voor de politie te werken of voor één van de ministeries… Politiek blijft op mijn pad komen dus misschien moet ik daar wat mee doen!”

Copyright 2014 USG People