Skip To The Main Content

​Van fusie naar vluchteling

Ellen Zaadnoordijk

Communicatieadviseur, Gemeente Leerdam


“Eind vorig jaar werkte ik vier maanden bij de Gemeente Leerdam. Er was daar toen veel gaande. Leerdam, Vianen en Zederik zouden samengevoegd worden en daarnaast stond de transitie van het sociaal domein op de agenda. Ze konden dus wel een extra kracht gebruiken.

Ik verzorgde onder meer de redactie van de gemeentelijke pagina’s, schreef over fusie en wetgeving en deed tussendoor nog allerlei ad hoc opdrachten. En toen viel het besluit dat er in Leerdam crisisopvang voor vluchtelingen zou komen. Voor 40 mensen, voor 4 weken.

Al snel werd ik lid van het crisisteam. Bijna van de ene op de andere dag veranderde daarmee mijn werkterrein. Dit had prioriteit, de communicatie moest op de rails gezet worden. Ik heb ooit voor USG gekozen voor de afwisseling, steeds weer een andere werkkring. Nu werd ik dus op m’n wenken bediend.

Gaandeweg kreeg ik meer zicht op wat er allemaal bij opvang komt kijken – organisatie, logistiek, locatiekeuze – en raakte ik ook zelf bij de hulpverlening betrokken: ik viel in voor iemand die zich als vrijwilliger had opgegeven. Als je daar dan eten staat uit te delen aan mensen met kleine kinderen die zo’n lange reis hebben gemaakt… ja, dat doet je best wel wat. Het is heel mooi om daar een bijdrage aan te leveren.”


Copyright 2014 USG People