Skip To The Main Content

Vijf inspirerende speeches over storytelling

11 september, 2018

Vijf inspirerende speeches over storytelling_627
Hoe zit een goed verhaal eigenlijk in elkaar? En wat is het geheim van filmmakers en speechwriters? Een aantal storytelling-experts delen hun kennis en ervaring in inspirerende speeches ​bij TedTalks. We hebben er vijf voor je op een rij gezet.

De drie lagen in een verhaal

Hollywood en Bollywood regisseur Shekhar Kapur vertelt in deze TedTalk dat er meerdere lagen in een verhaal zitten. Het plot, de psychologie en de ​goden. ​Als je aan iemand vraagt waar een verhaal over gaat, kan je drie verschillende antwoorden krijgen. Hij neemt zijn film Elizabeth: The Golden age als voorbeeld. "Aan actrice ​Cate Blanchett vroeg ik: 'Waar gaat de film over?' Ze antwoordde: 'De film gaat over een vrouw die in het reine probeert te komen met het ouder worden.' Dat is psychologie. De schrijver van de film zei dat het over de geschiedenis gaat. Dat is het plot. Ik zei dat het over mythologie gaat​: de goden." 

De technologie om een verhaal te vertellen

iPad storyteller Joe Sabia vertelt in amper drie minuten hoe we de afgelopen eeuwen dezelfde verhalen blijven vertellen. Alleen de technologie waarmee we het delen verandert. Hij gebruikt bijvoorbeeld zijn iPadscherm als ondersteuning van zijn presentatie.

De bouwstenen van een goed verhaal

Filmmaker Andrew Stanton (Finding Nemo, Toy Story, WALL-E) heeft veel onderzoek gedaan naar wat een goed verhaal een goed verhaal maakt en heeft dit toegepast in zijn films. Hij deelt zijn geheimen in deze presentatie.

Wat is het geheim achter legendarische speeches?

 

Wat is de structuur van de ‘I have a dream’ speech of het verhaal van Steve Jobs bij de introductie van de iPhone? Presentatie-expert Nancy Duarte ontrafelt het geheim.

Niets is origineel

Bestaan er originele verhalen? Schrijver Austin Kleon laat zien dat geen enkele creatieve uiting origineel is. Alles is een kopie van een kopie. En dat is een zegen. Een mooi pleidooi om je te laten inspireren door andere makers en voort te bouwen op hun werk.

Hulp nodig bij het ophalen van verhalen binnen jouw organisatie? Onze Storytelling-experts helpen je verder.  lees verder  Meer informatie 

White paper 'Mens en Robot'

Digitalisering en robotisering veranderen de samenleving en dus ook de arbeidsmarkt. Op een ingrijpende manier, waarin verandering de enige constante factor zal zijn. De vakpers staat er bol van.

Hyperlink Download de ​white paper

VAR wordt Wet DBA

Wat betekent dit voor jou als opdrachtgever? Of voor jou als ZZP’er? Download gratis de brochure en je bent op de hoogte.

Hyperlink Download de ​brochure

Copyright 2014 USG People